Genomineerden

Wie wint de Verkeersveiligheidsprijs dit jaar?

Met de Vlaamse Verkeersveiligheidsprijs zetten de VSV en de Vlaamse overheid dit jaar inspirerende projecten rond veilig verkeer voor kinderen en jongeren in de kijker. Onze jury nomineerde de 3 beste projecten uit de 35 ingediende initatieven. U kiest zelf de winnaar op het Vlaams Congres Verkeersveiligheid 2018!

Vicky en Thor tonen de weg in Brugge.

De stad Brugge, de scholen, de lokale politie en Mobiel 21 slaan de handen in elkaar voor bewegwijzerde verkeerseducatieve routes (vero’s) in Brugge.

Na een testproject in Assebroek nam de stad de realisatie van een vero voor elke deelgemeente op in het nieuwe Tienpuntenactieplan Veilige Schoolomgevingen. Samen met de scholen en hun leerlingen, de stad, de lokale politie en Mobiel 21 introduceert ze het project nu in alle scholen. 

Om het initiatief te ondersteunen, lanceerde Brugge het educatieve filmpje ‘Veilig naar school’ met twee scholieren in de hoofdrol als ‘Vicky en Thor’. Deze Brugse verkeersmascottes figureren op infoborden, in wegwijzers en doorheen de volledige huisstijl. Ook een eigen ‘VEROlied’ werd als muzisch extraatje voorzien. De scholen en ouders worden intens begeleid bij de implementatie van een nieuwe vero. Zo zorgt de stad voor een geïntegreerde en breed gedragen verkeersaanpak.

Benieuwd naar dit project? Volg dan themasessie 1.4 - jong en oud voor veilig verkeer

Alle schoolomgevingen kindvriendelijker

Zwijndrecht laat zien met welke infrastructurele maatregelen een gemeente verkeersveilige schoolomgevingen kan realiseren.  

Dankzij een mooie samenwerking tussen de gemeente, drie basisscholen, de lokale politie en omwonenden kunnen kinderen in Zwijndrecht veilig en comfortabel met de fiets of te voet naar school. De gemeentelijke verkeerscel bracht de probleempunten rond verkeersveiligheid in kaart. Hierop speelde ze in met een sterke combinatie van een nieuwe fietsstraat, circulatiemaatregelen, schoolstraten en andere acties voor een fiets- en voetgangersvriendelijke gemeente.

Ook in de toekomst blijft Zwijndrecht niet stilzitten. De gemeente ondertekende het Octopuscharter schoolomgeving 2.0 waarmee ze zich engageert om ook de routes van en naar school kindvriendelijker in te richten. Hiernaast zal ze zoveel mogelijk aaneengesloten zones 30 inrichten op haar grondgebied. Zo streeft Zwijndrecht naar een groot netwerk van verkeersveilige routes.

Bekijk de video

Pionieren met school & co

Basisschool Paridaens (Leuven) zette een ambitieus verkeersveiligheids- en mobiliteitsbeleid op touw waarmee ze de eerste autoloze school van Vlaanderen wil worden.

Paridaens toont dat ze verkeer(-sveiligheid) centraal zet. Om een verkeersvrije en -veilige schoolomgeving te creëren, werkt de basisschool constructief samen met de politie, de stad, andere scholen, de buurtbewoners, de leerlingen en hun ouders. En dat met resultaat: via gerichte acties zorgde de school al voor 20% meer fietsende leerlingen en ouders.

Samen met de stad realiseerde Paridaens een nieuwe schoolstraat en een aanpassing van de rijrichtingen in de wijk. Verder organiseert de school meer niet-gemotoriseerde klasuitstappen, maakt ze samen met de leerlingen educatief materiaal, laat ze de kinderen regelmatig oefenen in het echte verkeer en sensibiliseert ze de (groot-)ouders. Een speciale werkgroep Verkeer op School staat samen met de leerlingen in voor de verkeersactiviteiten. Paridaens is ambitieus en wil op termijn de eerste autoloze school van Vlaanderen worden.