Gent

Gent: slim op weg

8400 auto’s en 24.000 inwoners, zoveel zijn er in Gent bijgekomen op 10 jaar tijd. Tel daar een miljoen toeristen bij, 100.000 pendelaars en 75.000 studenten, en je begrijpt hoe Gent aan een totaal van 700.000 verplaatsingen per dag komt.

Van kinderen op weg naar school tot vrachtwagens onderweg naar de haven van Gent: iedereen verplaatst zich. Dat liefst zo vlot en veilig mogelijk. Het hoeft niet te verbazen dat mobiliteit een van de belangrijkste uitdagingen is voor de stad Gent.

Gent is daarom trotse gaststad van het Vlaams Congres Verkeersveiligheid op 6 maart 2018. We delen wat we zelf geleerd hebben bij ons Circulatieplan en Parkeerplan en horen graag hoe jullie het mobiliteitsplan van jullie gemeente of stad invullen. Welkom en geniet van Gent!

Keuze voor de toekomst met het mobiliteitsplan

Gent is een historische en levendige stad die bruist en groeit. Een stad waarin je kunt leven en beleven, ondernemen, werken en vieren, sporten en studeren. Met ons Mobiliteitsplan kiest de Stad Gent voor een lange-termijnaanpak die Gent leefbaar en bereikbaar houdt, ook morgen.

Met het Mobiliteitsplan gaan we voor een totale aanpak, die zowel het parkeren als de circulatie in de stad omvat. Het Parkeerplan werd ingevoerd in de eerste helft van 2016, het Circulatieplan op 3 april 2017.

Hiermee streven we naar blijvende effecten op en naast de weg. Gent wordt hierdoor:

  • bereikbaar en toegankelijk;
  • kindvriendelijk en aangenaam;
  • gezond en schoon;
  • verkeersveilig.

Meer ruimte in de stad

Het Mobiliteitsplan geeft ruimte aan inwoners en bezoekers van Gent. Het autovrij gebied in het centrum van de stad is gevoelig groter. Een aangepaste toegangsregeling en –controle zorgt voor een autovrij gebied waar het aangenaam wonen, winkelen, tafelen en ontspannen is.

Op verschillende locaties in de stad werden straten geknipt voor gemotoriseerd verkeer. Door het doorgaand verkeer af te sluiten, kwam er openbare ruimte vrij die als een belevingsplek ingericht werd: zitbanken, speelcontainers en groen. Ga gerust even langs om deze plekjes te ontdekken!

#gentfietst

Onze fietstelpalen bereikten een record in 2017. Op de belangrijkste fietsas aan de Coupure passeren jaarlijks meer dan twee miljoen fietsers. Dat is het resultaat van een sterk fietsbeleid. De Stad Gent focust hiermee op 4 doelstellingen:

  1. meer ruimte voor fietsers en optimalisering van de bestaande fietsroutes;
  2. een stadsregionaal fietsroutenetwerk;
  3. meer fietsenstallingen;
  4. één aanspreekpunt voor de Gentse fietser: De Fietsambassade Gent.